Η Μάχη Μεταξύ PES 2014 και Fifa 2014

by admin , No comments

Καθώς η επίσημη κυκλοφορία των PES 2014 και Fifa 2014 στην αγορά πλησιάζει, οι δύο «μονομάχοι» τίθενται στο μικροσκόπιο μας ώστε να διαπιστώσουμε ποιος από τους δύο θα επικρατήσει, προσφέροντας την ανώτερη ποδοσφαιρική εμπειρία στους απανταχού gamers και λάτρεις του ποδοσφαίρου.

fifa-vs-pes-14

Όταν γίνεται λόγος για ποδόσφαιρο, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό, όσον αφορά τη βιομηχανία των ηλεκτρονικών παιχνιδοκονσόλων, είναι οι δύο «κολοσσοί» του χώρου, η Konami και η EA, και ο τεράστιος ανταγωνισμός που επικρατεί μεταξύ τους εδώ και περίπου δύο δεκαετίες. Αμφότερες οι εταιρείες εξακολουθούν να κυκλοφορούν τις άκρως επιτυχημένες σειρές σπορ παιχνιδιών τους, οι οποίες είναι γνωστές στο ευρύ καταναλωτικό και φίλαθλο κοινό ως Fifa και Pro Evolution Soccer (PES). Ενώ το PES έδειχνε να κατέχει το προβάδισμα έναντι του ανταγωνιστή του για μεγάλη χρονική περίοδο, το Fifa κατόρθωσε κάποια στιγμή να ξεπεράσει την επιτυχημένη σειρά της Konami, επιστρέφοντας δυναμικά στο προσκήνιο. Ωστόσο, τι πρόκειται να συμβεί φέτος με το Fifa 14 και το PES 2014; Θα διατηρήσει το Fifa τα πρωτεία του ή θα κατορθώσει εντέλει το PES να επιτύχει την επάνοδο του στην κορυφή;

Gameplay

Fifa 14

Η EA επέφερε επανάσταση στους εξομοιωτές ποδοσφαίρου με το άκρως επιτυχημένο Fifa 09, το οποίο πραγματοποίησε ένα τεράστιο βήμα όσον αφορά το ρεαλισμό, την εξομοίωση και το βάθος. Στη συνέχεια, η εταιρεία αποφάσισε να διατηρήσει την επιτυχημένη συνταγή, εξαλείφοντας τα αρνητικά στοιχεία και προσθέτοντας ορισμένες διορθωτικές πινελιές στη μηχανική του gameplay, δημιουργώντας το Fifa που όλοι γνωρίζουν και λατρεύουν σήμερα.

pes-fifa-02

Τώρα, πέρα από ορισμένες μικρής κλίμακας επεμβάσεις, φαίνεται ότι το επόμενο Fifa δεν θα περιλαμβάνει αξιοσημείωτες αλλαγές, με την πολυαναμενόμενη καινούρια μηχανή γραφικών IGNITE να κάνει την εμφάνισή της στις κονσόλες επόμενης γενιάς. Επομένως, ας ρίξουμε μία ματιά σε ορισμένες από τις βελτιώσεις που θα είναι ορατές στο Fifa 14:
-Οι κινήσεις των παικτών είναι πιο ρεαλιστικές από ποτέ άλλοτε.
-Όταν η μπάλα βρίσκεται στην κατοχή τους, οι παίκτες μπορούν να την προστατεύσουν χρησιμοποιώντας το σώμα τους για να κρατήσουν μακριά τον αντίπαλο.
-Το νέο σύστημα επιτρέπει μία ευρεία γκάμα από διαφορετικούς τύπους σουτ. Ο τύπος του σουτ θα εξαρτηθεί από την ακρίβεια και τη θέση που ένας παίκτης καταλαμβάνει στον αγωνιστικό χώρο, με αποτέλεσμα την πραγματοποίηση είτε εύστοχων είτε αποτυχημένων σουτ.
pes-fifa-03-Η βελτιωμένη τεχνητή νοημοσύνη θα ενισχύσει την ικανότητα του παίκτη να προβαίνει σε καλύτερες αποφάσεις στον αγωνιστικό χώρο. Προσδίδοντας ξεχωριστή τεχνητή νοημοσύνη σε κάθε παίκτη στον αγώνα, το παιχνίδι δίνει την ευκαιρία στους επιθετικούς να κινούνται ελεύθερα και να έχουν το νου τους ότι δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα του τεχνητού οφσάιντ. Από την άλλη, οι αμυντικοί λειτουργούν με λιγότερο παρορμητικό τρόπο, εμφανίζοντας πιο ρεαλιστική κρίση στον αγωνιστικό χώρο και λαμβάνοντας καλύτερες αποφάσεις. Η νέα έμφαση της EA στη δημιουργία ρεαλιστικής συμπεριφοράς, επιτρέπει στους αμυνόμενους να επιλέγουν πιο ευφυείς τρόπους για να αντιμετωπίσουν τους επιτιθέμενους, εξουδετερώνοντας τους.

PES 2014

pes-fifa-04Σε αντίθεση με τη σειρά Fifa, το PES συνέχισε να επικεντρώνεται στον παράγοντα της προσβασιμότητας δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους παίκτες να μάθουν τους κανόνες του παιχνιδιού με χαρακτηριστική άνεση. Ωστόσο, αυτό κάποια στιγμή γύρισε μπούμερανγκ με αποτέλεσμα η Konami να αναγκαστεί να υιοθετήσει σημαντικές αλλαγές στον προσανατολισμό του παιχνιδιού, αρχής γενομένης από το PES 2013. Το PES 2014 έρχεται εφοδιασμένο με εντελώς καινούρια μηχανή γραφικών, η οποία βασίζεται στην τεχνολογία FOX. Η φυσική του παιχνιδιού έχει αναβαθμιστεί πλήρως φθάνοντας στα επίπεδα εκείνης του Fifa ή, ακόμα, ξεπερνώντας την. Η νέα προσομοίωση φυσικής όχι μόνο βελτιώνει τη συμπεριφορά των παικτών σύμφωνα με τη σωματική τους διάπλαση, αλλά επίσης προσφέρει φυσική απεικόνιση της μπάλας και των κινήσεων της σε διάφορες περιστάσεις. Η ατομικότητα των παικτών αποτελεί επίσης κομβικό μέρος του PES 2014, επιτρέποντας μεγαλύτερη εξομοίωση στις κινήσεις των παικτών και μοναδικές δεξιότητες σε αντίθεση με παιχνίδια του παρελθόντος. Με λίγα λόγια, το νέο PES υπόσχεται ένα ριζικά ανανεωμένο gameplay που θα διαφέρει αισθητά από τις προγενέστερες εκδόσεις.

Γραφικά

Fifa 14

Όπως προκύπτει από τις λιγοστές διαφοροποιήσεις που έγιναν στο παιχνίδι, το Fifa 14 δεν πρόκειται να έχει σημαντικές αλλαγές στον τομέα των γραφικών. Ωστόσο, τι ισχύει με τις επόμενης γενιάς κονσόλες που θα ενσωματώνουν τη νέα τεχνολογία IGNITE; Στην πραγματικότητα, ακόμη και αυτή η έκδοση δεν αναμένεται να παρουσιάσει δραστικές αλλαγές στα γραφικά, αν και παρατηρούνται ορισμένες ξεκάθαρες αναβαθμίσεις, ιδίως στο οπτικό σκέλος. Οι παίκτες και τα στάδια φαίνονται πιο «ζωντανά» χάρη στην υψηλότερη ανάλυση, το προηγμένο σύστημα φωτισμού και τη βελτιωμένη εξομοίωση των φανέλων, γεγονός που αποτυπώνεται με φυσικό τρόπο στην κίνηση των παικτών και τη δυναμική επάνοδο των σταδίων στο παιχνίδι.

PES 2014

Στον αντίποδα, η νέα μηχανή γραφικών FOX της Konami προσδίδει στο PES 2014 ένα εντελώς καινούριο επίπεδο ρεαλισμού, το οποίο επιτρέπει τη θεαματική αναβάθμιση των γραφικών. Οι παίκτες φαίνονται πιο ζωντανοί, πολλές λεπτομέρειες έχουν προστεθεί στις εμφανίσεις των ομάδων και τα στάδια, γεγονός που φανερώνει την πρόθεση της Konami να επικεντρωθεί περισσότερο στη μίμηση και εξομοίωση της πραγματικότητας.

pes-fifa-05pes-fifa-06

Επίσημα δικαιώματα

Fifa 14

Το Fifa ανέκαθεν υπερείχε όσον αφορά την απόκτηση των επίσημων δικαιωμάτων διαφόρων πρωταθλημάτων και η νέα έκδοση παραμένει πιστή σε αυτήν την μακρόχρονη παράδοση. Το παιχνίδι διαθέτει τα δικαιώματα 30 πρωταθλημάτων και περισσότερων από 600 συλλόγων και 16.000 παικτών!

pes-fifa-07

PES 2014

Η σειρά PES πάντα αντιμετώπιζε προβλήματα αναφορικά με τις επίσημες αδειοδοτήσεις. Έτσι, το PES 2014 δεν πρόκειται να αποτελέσει εξαίρεση από αυτόν τον κανόνα, με αποτέλεσμα τα γνωστά ζητήματα με τα δικαιώματα των ομάδων και των γηπέδων να εξακολουθούν να υφίστανται. Παρ’ όλα αυτά, για πρώτη φορά το παιχνίδι περιλαμβάνει τα επίσημα δικαιώματα του ασιατικού Champions League, διαθέτοντας 32 διαφορετικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους.

pes-fifa-08

Συμπερασματικά, ο ανταγωνισμός ανάμεσα στην Konami και την EA αναμένεται να είναι πιο οξυμένος τη φετινή χρονιά. Ως επί το πλείστον, το Fifa 14 εκτιμάται ότι θα είναι μία βελτιωμένη έκδοση ενός από τα καλύτερα παιχνιδιών ποδοσφαίρου που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ στην αγορά. Από την άλλη, το PES 2014 δεν πρέπει να υποτιμηθεί, καθώς διαθέτει όλα εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που το έχουν καταξιώσει διαχρονικά στη συνείδηση του κοινού και το έχουν μετατρέψει σε ένα από τα πιο πετυχημένα παιχνίδια ποδοσφαίρου στην ιστορία. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι ποιος θα κερδίσει το «στέμμα» τη φετινή χρονιά. Η μάχη ανάμεσα στις δύο εταιρείες αναμένεται με πολύ έντονο ενδιαφέρον!

Leave a Reply