Διαμορφώστε ένα Φοβερό Εφηβικό Δωμάτιο!

by admin , No comments

efiviko-dwmatio1Θυμάστε όταν ήσασταν έφηβοι και νιώθατε ότι οι γονείς σας δεν σας καταλαβαίνουν; Ανεξάρτητα από το πόσο προσπαθούσαν, δεν ήταν σε θέση να αντιληφθούν τι ήταν πραγματικά «κουλ» για τη γενιά σας. Λοιπόν, τώρα που έχετε γίνει εσείς γονείς, ενδεχομένως να βρίσκεστε στην ίδια διαμάχη με τα ανήλικα παιδιά σας, όπως ακριβώς την βιώσατε εσείς με τους γονείς σας.

Η απόφαση να διακοσμήσετε από κοινού με το παιδί σας το δωμάτιο του, μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε περίπτωση που δεν μοιράζεστε τα ίδια ενδιαφέροντα και παρόμοιο γούστο. Ωστόσο, με λίγη δόση συμβιβασμού και προθυμίας από τις δύο πλευρές για ανοιχτό μυαλό, μπορείτε να υπερκεράσετε κάθε δυσκολία και να συμβάλετε στη διαμόρφωση ενός υπνοδωματίου για το οποίο θα είστε όλοι περήφανοι.

 

Η Συμμετοχή του έφηβου παιδιού σας

Παρότι εσείς έχετε το ρόλο του γονέα και το παιδί ζει στο σπίτι σας, θα χρειαστεί να κατανοήσετε ότι το υπνοδωμάτιο του έφηβου παιδιού σας αποτελεί για αυτό ένα είδος «καταφύγιου», όπου απολαμβάνει την προσωπική του αίσθηση αυτονομίας.

Επομένως, ο τρόπος που θα διακοσμηθεί το δωμάτιο του συνιστά ίσως ένα από τα λίγα ζητήματα για τα οποίο αισθάνεται ότι μπορεί να εκφέρει λόγο. Εξάλλου, το παιδί σας είναι ο μόνος άνθρωπος που θα περνάει τον περισσότερο χρόνο σε αυτό το χώρο, οπότε έχει καταλυτική σημασία να συνεργαστείτε μαζί του σε αυτό το εγχείρημα εμφορούμενοι από διάθεση συμβιβασμού.

efiviko-dwmatio3

Όταν έρθετε σε επαφή με το παιδί σας, προσπαθήστε να καταρτίσετε μία λίστα με πράγματα διαπραγματεύσιμα και μη διαπραγματεύσιμα όσον αφορά τη διακόσμηση του δωματίου του.

Για παράδειγμα, καταστήστε σαφές ότι δεν επιθυμείτε την παρουσία γκράφιτι ή οποιουδήποτε άλλου στοιχείου «υποτιμά» την αξία του σπιτιού και της περιουσίας σας.

Στον αντίποδα, επιτρέψτε στο παιδί σας να σχηματίσει μία λίστα με το τι θα επιθυμούσε για τη διακόσμηση του δωματίου του και διατηρήστε ανοιχτούς τους ορίζοντες σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να επιτρέψετε στο παιδί σας να επιλέξει το χρώμα των τοίχων του υπνοδωματίου.

Προβείτε σε έξυπνες αγορές

Παράλληλα, καθορίστε από κοινού με το παιδί σας το ύψος του διαθέσιμου προϋπολογισμού σας για την διακόσμηση του υπνοδωματίου του, εξηγώντας του ωστόσο ότι δεν προτίθεστε σε καμία περίπτωση να τον υπερβείτε. Επίσης, εξηγήστε του ότι κανενός είδους παράκληση ή υπόσχεση δεν πρόκειται να μεταβάλει αυτόν τον προϋπολογισμό, παραμένοντας αμετακίνητοι στη θέση σας.

Εφόσον εντέλει οι διακοσμητικές επιλογές ξεπεράσουν τον καθορισμένο προϋπολογισμό, το παιδί σας πρέπει να αποφασίσει τι είδους αντικείμενα είναι πρόθυμο να εγκαταλείψει. Παραδείγματος χάριν, μπορεί να «θυσιάσει» μία καρέκλα χάριν ενός φωτιστικού ή να καταβάλει το ίδιο τη διαφορά στο κόστος, εφόσον διαθέτει τις οικονομίες του. Ωστόσο, αν επιτρέψετε στο παιδί σας να χρηματοδοτήσει μέρος του διακοσμητικού εγχειρήματος με δικές του οικονομίες, τότε να ξέρετε ότι θα θέλει σίγουρα να έχει περισσότερο λόγο για τις τελικές επιλογές.

 

Την ίδια ώρα, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε υπαίθριες αγορές ή παλαιοπωλεία, αφού οι έφηβοι μπορούν να γίνουν πολύ δημιουργικοί όταν θέλουν. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να βρείτε παλιά έπιπλα και να τα βάψετε ή να τα αναπαλαιώσετε, μετατρέποντας τα σε κάτι διασκεδαστικό και κουλ για το δωμάτιο του παιδιού σας.

efiviko-dwmatio4

 

 

Καταλήξτε στο θεματικό χρώμα του δωματίου

Στη συνέχεια, θα κληθείτε να αποφασίσετε για το θεματικό χρώμα του δωματίου του παιδιού σας. Με αυτόν τον τρόπο θα προσδιορίσετε το χρώμα των τοίχων και των επίπλων.

Αν το παιδί σας επιδίδεται σε μία συγκεκριμένη δραστηριότητα, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το θέμα για το δωμάτιο του. Για παράδειγμα, αν του αρέσει η ιστιοπλοΐα, τότε το δωμάτιο μπορεί να έχει χρώματα που παραπέμπουν στη θάλασσα και το ναυτικό.

Για να εξοικονομήσετε χρήματα, μπορείτε να αναθέσετε στο ίδιο σας το παιδί να βάψει μόνο του ή με τους φίλους του το υπνοδωμάτιο του, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα αισθανθεί ότι συμμετέχει περισσότερο στη διαδικασία της διακόσμησης του δωματίου του και ότι κάνει κάτι δημιουργικό.efiviko-dwmatio7

Τα χρώματα που πρέπει να δεσπόζουν σε ένα εφηβικό δωμάτιο, πρέπει να είναι ζωηρά και έντονα. Τα πολύχρωμα και φανταχτερά μαξιλάρια και οι κουρτίνες θα προσδώσουν μία αίσθηση άνεσης και ζεστασιάς στο χώρο, διατηρώντας τον νεανικό και χαρωπό.

efiviko-dwmatio8Επιπλέον, τα πόστερ είναι ένας εξαίρετος τρόπος διακόσμησης των τοίχων του δωματίου, ενώ αν δεν θέλετε να βλάψετε το χρώμα του τοίχου, έχετε τη δυνατότητα να αναρτήσετε τα πόστερ μέσα σε κάδρα. Αν πάλι το παιδί σας έχει καλλιτεχνικές τάσεις, τότε μπορείτε κάλλιστα να του επιτρέψετε να αποτυπώσει το ταλέντο του στους τοίχους.

 

Διασκεδάστε με το παιδί σας!

Οι παραπάνω δημιουργικές ιδέες δεν είναι μόνο διασκεδαστικές, αλλά και φοβερά συμφέρουσες από οικονομικής άποψης επιτρέποντας σας να κινηθείτε εντός του προϋπολογισμού σας. Το βέβαιο είναι πως θα περάσετε πολύ χρόνο με το παιδί σας κάνοντας αγορές και συγκρίνοντας ιδέας, όντας ταυτόχρονα δημιουργικοί. Η διακόσμηση του εφηβικού δωματίου είναι μίας πρώτης τάξεως διασκεδαστική ευκαιρία για να αντιμετωπίσει ο γονέας το παιδί του, και το αντίστροφο, ως άτομο με μοναδική προσωπικότητα, γούστο και στυλ, καθώς και για να πλησιάσει ο ένας τον άλλο.

efiviko-dwmatio9

Τέλος, και εστιάζοντας στην τελευταία φράση, η διακόσμηση ενός εφηβικού δωματίου, πέρα από την αμιγώς χρηστική του διάσταση, που δεν είναι άλλη από το να αποκτήσει το παιδί σας ένα χώρο αυτοέκφρασης και ανεξαρτησίας, εμπεριέχει και μία συναισθηματική-συμβολική πλευρά. Αυτήν που επιτάσσει τη συνεργασία ανάμεσα στο γονιό και το παιδί του με απώτερο στόχο την υλοποίηση ενός κοινού σκοπού. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία από καθαυτή τη διακόσμηση ενός χώρου, είναι να μπορέσει ένας γονέας να αναπτύξει έναν βαθύτερο δεσμό με το παιδί του, κάτι που ίσως να μην είναι εφικτό στο πλαίσιο μίας καθημερινής ασφυκτικής ζωής και για τις δύο πλευρές.efiviko-dwmatio10

Η συνεργασία γονέα-παιδιού για την εκπλήρωση ενός σχεδίου σηματοδοτεί την πρώτη απόπειρα να έρθουν πολύ πιο κοντά δύο άνθρωποι με μεγάλη διαφορά στα πιστεύω και τις αντιλήψεις τους, αφού όλοι γνωρίζουμε για το λεγόμενο χάσμα γενεών. Και επειδή η εφηβεία είναι μία δύσκολη περίοδο της ζωής ενός παιδιού, κατά την οποία προσπαθεί να ορθώσει το ανάστημά του και να δείξει ότι μπορεί να είναι ανεξάρτητο, αν η συνεργασία σας, ως γονέα, μαζί του είναι αγαστή, τότε μπορεί πράγματι να συνειδητοποιήσετε αμφότεροι ότι έχετε πολλά κοινά στοιχεία μεταξύ σας, που θα σας φέρουν ακόμη πιο κοντά μεταξύ σας. Με άλλα λόγια, θα ξεφύγετε από το αυστηρό πλαίσιο της σχέσης γονέα-παιδιού, μεταφέροντας τη σε ένα επίπεδο όπου το παιδί θα σας βλέπει ως φίλο και ως ένα άτομο που μπορεί να εμπιστευτεί για τα πάντα.

Leave a Reply