Ο Ρόλος των Συμβούλων για τις Επιχειρήσεις

by businesscoachinglab , No comments

Για σχεδόν κάθε ιδιοκτήτη επιχείρησης μπορεί να φτάσει κάποια στιγμή η ώρα που θα αναρωτηθεί αν χρειάζεται τις υπηρεσίες ενός συμβούλου επιχειρήσεων. Και όπως ισχύει για σχεδόν όλα τα πράγματα στη ζωή, η απάντηση μπορεί να είναι «εξαρτάται».

symvouleytiki

Ανεξαρτήτως αν δημιουργείτε νέα επιχείρηση ή σκοπεύετε να αναπτύξετε την υπάρχουσα σας, η πρόσληψη του ιδανικού συμβούλου επιχειρήσεων μπορεί να αποτελέσει έναν αποδοτικό σε σχέση με το κόστος του τρόπο για την επιχείρησή σας να αξιοποιήσει την εξειδικευμένη γνώση. Αντιστρόφως, προσλαμβάνοντας τον ακατάλληλο σύμβουλο επιχειρήσεων, ενδεχομένως να ζημιώσετε οικονομικά την επιχείρησή σας, δαπανώντας ταυτόχρονα χρόνο και ενέργεια.

Επομένως, η πρόκληση για κάθε ιδιοκτήτη μικρής επιχείρησης είναι να κατανοήσει το ρόλο ενός συμβούλου για λογαριασμό της επιχείρησής του, καθώς και να αντιληφθεί πόσο κομβικός είναι αυτός στην πράξη.

Οι σύμβουλοι επιχειρήσεων είναι ειδικοί που προσλαμβάνονται για την επίλυση ενός εσωτερικού προβλήματος μίας επιχείρησης. Ένας αξιόλογος σύμβουλος επιχειρήσεων αποτελεί μία εξαιρετική πηγή εξειδικευμένων γνώσεων. Παράλληλα, ένας σύμβουλος επιχειρήσεων φέρνει γνώσεις, δεξιότητες και εμπειρία, στοιχεία που όλα συντελούν στην βελτίωση της κατάστασης μίας επιχείρησης.

Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς υπαλλήλους, οι σύμβουλοι επιχειρήσεων είναι συνήθως εξωτερικοί συνεργάτες με ανεξάρτητα προγράμματα -ενδεχομένως να έχουν πολλαπλούς πελάτες- και προσλαμβάνονται στη βάση συμβολαίων και πρότζεκτ. Ανάλογα με την συμβουλευτική επιχείρηση, οι σύμβουλοι επιχειρήσεων μπορεί να δουλεύουν είτε μόνοι τους είτε με την προσωπική τους ομάδα συνεργατών.

synedrio

Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων προσλαμβάνουν συμβούλους επιχειρήσεων ως έναν αποδοτικό σε σχέση με το κόστος του τρόπο γεφύρωσης ενός χάσματος γνώσης και δεξιοτήτων εντός των εταιρειών τους ή ως ένα τρόπο εισαγωγής φρέσκιας, αντικειμενικής και επαγγελματικής προοπτικής στις εταιρείες τους. Ακολούθως, καταγράφονται οι τρεις πιο συνηθισμένοι λόγοι που οι επιχειρήσεις στρέφονται στους συμβούλους για βοήθεια.

Πρώτα απ’ όλα, οι σύμβουλοι επιχειρήσεων ανιχνεύουν τυχόν προβλήματα. Σε πολλές περιπτώσεις, μία επιχείρηση μπορεί να επιδεικνύει προβληματικά «συμπτώματα», όπως η πτώση των πωλήσεων, η έλλειψη ρευστότητας κτλ., με την εσωτερική διοίκηση να αδυνατεί να υποδείξει την πηγή του προβλήματος. Σε αυτήν την περίπτωση, ο σύμβουλος επιχειρήσεων μπορεί να επισκεφτεί την εταιρεία και να παρατηρήσει όλα αυτά τα συμπτώματα, διεξάγοντας μερικά τεστ και προσδιορίζοντας την αιτία του προβλήματος.

Δεύτερον, ο σύμβουλος επιχειρήσεων μπορεί να δημιουργήσει τη λύση. Κάποιες φορές μπορεί να έχετε θέσει ένα στόχο που ίσως να μην είναι εφικτό να επιτύχετε, είτε λόγω έλλειψης ικανοτήτων είτε επειδή ξεφεύγει από τον πυρήνα ανταγωνιστικότητας της εταιρείας σας. Οι σύμβουλοι επιχειρήσεων όμως μπορεί να σας εξοικονομήσουν χρόνο και χρήμα, επιτυγχάνοντας πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Τρίτον, ο σύμβουλος επιχειρήσεων αποβλέπει στο βέλτιστο αποτέλεσμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις η εταιρεία σας μπορεί να έχει αναπτυχθεί πολύ γρήγορα αλλά να έχει περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης και δυναμικής. Ωστόσο, ως ιδιοκτήτες τυχαίνει να μην γνωρίζετε από πού να ξεκινήσετε. Οι σύμβουλοι επιχειρήσεων υπεισέρχονται σε αυτό το σημείο εισάγοντας φρέσκια προοπτική, αξιολογώντας όλες τις περιοχές της επιχείρησής σας και προσδιορίζοντας όλες τις διαδικασίες που θα συμβάλουν στην αύξηση των επιπέδων παραγωγικότητας.

Αν αναρωτιέστε που θα βρείτε συμβούλους για τις επιχειρήσεις σας, τότε μάθετε πως αυτό είναι το εύκολο σκέλος της υπόθεσης. Μπορείτε άνετα να «ξεφυλλίσετε» διαδικτυακούς καταλόγους ή να ζητήσετε συστάσεις από φίλους και γνωστούς.

sizitisi

Από την άλλη, το δύσκολο κομμάτι της υπόθεσης είναι η εξεύρεση του κατάλληλου συμβούλου για την εταιρεία σας. Σε αυτό το σημείο αξίζει να τονιστεί η σημασία της προσωπικής επαφής και συνέντευξης με τον υποψήφιο σύμβουλο. Ανεξαρτήτως αν θα μιλήσετε με τον σύμβουλό σας αυτοπροσώπως ή τηλεφωνικά, η αλληλεπίδραση μεταξύ σας θα σας υποδείξει πολύ περισσότερα από οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή κριτική.

Τα συμβόλαια που υπογράφονται μεταξύ των εταιρειών και των συμβούλων έχουν ορισμένη χρονική διάρκεια, με την εκάστοτε εταιρεία να έχει την ευχέρεια ανανέωσης του συμβολαίου εφόσον μείνει ικανοποιημένη. Ένα τυπικό συμβόλαιο περιλαμβάνει όλες τις παραμέτρους της συμβουλευτικής δράσης, τα ονόματα των συμβαλλόμενων μερών, το χρονοδιάγραμμα της πληρωμής και όλα τις σχετικές προθεσμίες.

Όσον αφορά το κόστος, η απάντηση είναι πολύ απλή: το κόστος καθορίζεται από την αξία. Μία ματιά στα στατιστικά στοιχεία αρκεί για να πειστείτε ότι το εύρος των τιμών ποικίλλει από μερικές εκατοντάδες έως μερικές χιλιάδες ευρώ. Επομένως, θα κληθείτε να αντιληφθείτε τη διαφορά στην αξία μεταξύ ενός απλώς καλού συμβούλου και ενός συμβούλου που μπορεί να κάνει θαύματα για την επιχείρησή σας, καταβάλλοντας τη σχετική φυσική διαφορά στο αντίτιμο.

Αν δε αναρωτιέστε πώς να καταρτίσετε τον προϋπολογισμό σας, μερικές χρήσιμες συμβουλές θα σταθούν αρωγός των προσπαθειών σας να καταρτίσετε το κατάλληλο budget.

Αρχικά, ένας καλός τρόπος για να υπολογίσετε το σωστό προϋπολογισμό για την πρόσληψη ενός συμβούλου επιχειρήσεων, είναι θεωρώντας δεδομένα την πρόσληψη του συμβούλου ως ποσοστιαίο μέρος των συνολικών σας δαπανών. Έτσι, θα είστε σε θέση να γνωρίζετε ότι ένα μέρος του προϋπολογισμού σας θα κατευθυνθεί για την αποπληρωμή της αμοιβής του συμβούλου.

Στη συνέχεια, απευθυνθείτε σε έναν σύμβουλο επιχειρήσεων. Πολύ συχνά οι σύμβουλοι επιχειρήσεων συνεργάζονται μαζί σας δωρεάν για να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε από κοινού το σκοπό και το μπάτζετ για το πρότζεκτ που έχετε κατά νου. Οι πρωταρχικές σας συζητήσεις με ένα σύμβουλο συνιστούν έναν εξαίρετο τρόπο να ελέγξετε αν το έδαφος είναι πρόσφορο μεταξύ σας για μία αγαστή επαγγελματική συνεργασία.

symfwniaΣυμπερασματικά, ένας σύμβουλος επιχειρήσεων μικρού βεληνεκούς μπορεί να συνδράμει στην ομαλή και εύρυθμη λειτουργία μίας επιχείρησης, εκπονώντας την επιχειρηματική στρατηγική με δεξιοτεχνία και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εκτελώντας την στο ακέραιο. Όσοι δεν είχαν την τύχη μέχρι τώρα να διαπιστώσουν τα αναμφισβήτητα οφέλη των συμβουλευτικών επιχειρήσεων, τότε οφείλουν να το πράξουν για το καλό των επιχειρήσεων τους.

Ωστόσο, επειδή όλοι οι σύμβουλοι επιχειρήσεων δεν έχουν τις ίδιες ικανότητες και δεξιότητες, κατά παρόμοιο τρόπο διαφέρουν και οι ανάγκες των επιχειρήσεων. Αυτό σημαίνει πως χρειάζεται να αναλογιστείτε τους λόγους για τους οποίους εξετάζετε τη λύση ενός συμβούλου για την επιχείρησή σας, καθώς και τη χρονική περίοδο που είστε διατεθειμένοι να περιμένετε μέχρι να δείτε τα αποτελέσματα. Επίσης, σε αυτές τις περιπτώσεις είθισται να υπάρχουν και ρεαλιστικές προσδοκίες αναφορικά με το κόστος των υπηρεσιών, οπότε έχετε στο μυαλό σας μία εικόνα για το τι προτίθεστε να καταβάλετε ως αντίτιμο. Τέλος, να υπογραμμισθεί ότι έχει ζωτική σημασία να εντοπίσετε έναν σύμβουλο με τον οποίο θα μπορέσετε να «δέσετε» εξαρχής. Εφόσον όλα τα παραπάνω συνδυαστούν μεταξύ τους με έναν αρμονικό τρόπο, τότε να είστε σίγουροι ότι θα έχετε θέσει γερά θεμέλια για το καλό της επιχείρησής σας. Ο ρόλος των συμβούλων είναι πολύτιμος και πολυεπίπεδος για όλες τις επιχειρήσεις, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που ενίοτε δεν γίνεται αντιληπτός!

businesscoachinglab

Οι Σύμβουλοι επιχειρήσεων της Business Coaching Lab προσφέρουν την υπηρεσία του business coaching, που απευθύνεται στον επιχειρηματία που θέλει να μάθει πως μπορεί να οργανώσει πιο αποτελεσματικά την επιχείρησή του και τους τομείς της (εγκαθίδρυση της εταιρείας, πρόσληψη και αξιολόγηση προσωπικού, marketing,βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας, ποιοτικός έλεγχος, δημόσιες σχέσεις).

Leave a Reply